Nepečený smetanový dort s ovocem

Přemýšlíte, jakou dobrotou potěšit příbuzné, přátele nebo sami sebe o víkendu? Smetanovým dortem se zavděčíte zaručeně každému.

Budete potřebovat:

korpus:

  • 100 g cornflakes
  • 200 g hořké čokolády
  • 25 g másla/kokosového oleje

krém:

  • 500 g smetany ke šlehání
  • 500 g zakysané smetany
  • 8 plátků želatiny
  • 125 g cukru
  • citrónovou šťávu

  • ovoce na ozdobu

Postup:

  1. Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s tukem.
  2. Cornflakes podrtíme a smícháme s čokoládou.
  3. Navrstvíme na dno dortové formy a dáme asi na hodinu do lednice.
  4. Šlehačku vyšleháme s cukrem a promícháme se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou.
  5. Želatinu necháme ve studené vodě několik minut nabobtnat, pak důkladně vyždímeme a rozmícháme s troškou teplé tekutiny (vody či šťávy z ovoce).
  6. Do rozpuštěné želatiny dáme nejprve jen dvě lžíce krému, rozmícháme a pak postupně přidáváme zbytek.
  7. Hladký krém nakonec rozprostřeme na korpus.
  8. Povrch ozdobíme ovocem a před krájením dáme alespoň na 4 hodiny do lednice.


autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.