Nepečený smetanový dort s ovocem
Přemýšlíte, jakou dobrotou potěšit příbuzné, přátele nebo sami sebe o víkendu? Smetanovým dortem se zavděčíte zaručeně každému.
Budete potřebovat:
korpus:
- 100 g cornflakes
- 200 g hořké čokolády
- 25 g másla/kokosového oleje
krém:
- 500 g smetany ke šlehání
- 500 g zakysané smetany
- 8 plátků želatiny
- 125 g cukru
- citrónovou šťávu
- ovoce na ozdobu
Postup:
- Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s tukem.
- Cornflakes podrtíme a smícháme s čokoládou.
- Navrstvíme na dno dortové formy a dáme asi na hodinu do lednice.
- Šlehačku vyšleháme s cukrem a promícháme se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou.
- Želatinu necháme ve studené vodě několik minut nabobtnat, pak důkladně vyždímeme a rozmícháme s troškou teplé tekutiny (vody či šťávy z ovoce).
- Do rozpuštěné želatiny dáme nejprve jen dvě lžíce krému, rozmícháme a pak postupně přidáváme zbytek.
- Hladký krém nakonec rozprostřeme na korpus.
- Povrch ozdobíme ovocem a před krájením dáme alespoň na 4 hodiny do lednice.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.