Nepečený banánový dezert

Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

24 cukrářských piškotů
1 uvařený vanilkový pudink
cca 2 kelímky smetany ke šlehání
2 banány
půl tabulky čokolády
10 dkg krupicového cukru
kousek másla

Postup:

1. Cukr necháme v rendlíku zkaramelizovat, odstavíme z plotny a do karamelu rychle vmícháme kousek másla, jakmile se směs spojí, přimícháme trochu smetany.

2. Necháme vychladnout.

3. Zahřejeme půl kelímku smetany, těsně před varem stáhneme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu, kterou mícháme do rozpuštění.

4. V čokoládě pak máčíme vrchní stranu piškotů a klademe na plech s alobalem.

5. Dáme na půl hodiny vychladit.

6. Polovinu piškotů dáme do hranaté formy vyložené alobalem a každý z nich ozdobíme pomocí cukrářského sáčku pudinkem.

7. Polijeme karamelovou omáčku a poklademe krájenými banány.

8. Ozdobíme šlehačkou a přikryjeme druhou částí čokoládových piškotů.

9. Ozdobíme zbytkem šlehačky a posypeme strouhanými ořechy.

10. Přes noc necháme v lednici.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.