Nem ran

Za poznáváním vietnamské kuchyně se s námi můžete vydat v pátečních apetýtových receptech. Na cesty nás zve šéfkuchař Milan Václavík. Připravíme si tradiční vietnamské závitky s vepřovým masem.

Budete potřebovat:

  • 20 rýžových listů (cca 20 cm)
  • 200 g loupaných krevet
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 20 g sušené jidášovo ucho (sušené houby)
  • 15 g skleněných nudlí
  • 2 malé šalotky
  • 1 mrkev
  • 1 polévková lžíce rybí omáčky
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • snítka čerstvého koriandru
  • snítka čerstvé máty
  • snítka čerstvého koriandru
  • salát (ledový, čínské zelí…)

Postup:

  1. Namočíme na pět minut do teplé vody skleněné nudle i jidášovo ucho, tedy sušené houby, aby vše změklo.
  2. Oloupeme mrkev a nakrájíme na velmi tenké nudličky.
  3. Je možné použít i struhadlo a nastrouhat mrkev nahrubo.
  4. Nakrájíme na tenké nudličky jidášovo ucho a najemno cibulku.
  5. Nůžkami nastříháme naložené nudle na menší kousky.
  6. Krevety také posekáme na malinkaté kousky.
  7. Základ dobrých závitků totiž je, vše nasekat velmi najemno.
  8. Cibuli, jidášovo ucho, strouhanou mrkev, nudle, posekané krevety, vejce, pepř, rybí omáčku a mleté vepřové maso vložíme do jedné mísy a vše dobře promícháme.
  9. Rýžový papír namočíme a necháme pár vteřin odpočinout, aby změknul.
  10. Směs umístíme do spodní třetiny listu, překlopíme z obou stran papír směrem do středu a zarolujeme.
  11. Závitky smažíme na větším množství rozpáleného oleje a podáváme s nakrájeným salátem smíchaným s mátou a koriandrem.