Nejde psát poezii, aniž by ji básník četl. Mým vzorem je Bohuslav Reynek, přiznává spisovatel Jiří Raichl

3. listopad 2021

Pozvání do Apetýtu přijal spisovatel, nakladatel a divadelník Jiří Raichl. Jak kloubí psaní s prací divadelního scenáristy a režiséra?

Jaké byly jeho začátky, co se psaní týče? „Ve slohových pracích jsem neexceloval. Psal jsem je spíš z donucení, protože jsem chodil do školy v době totalitního režimu. Byla to témata, která mi šla proti srsti, takže jsem to psal nerad. Tím byl tedy ovlivněn i výsledek mého snažení. Literární práce, která mě baví je pak svázaná s mou dospělostí,“ říká Jiří Raichl, jehož první literární pokusy byly básnické.

„Hledal jsem svůj básnický rukopis, za víc než 30 let toho vzniklo poměrně hodně. Díky básni se dokážu vrátit do těch pocitů a prožitků i s velkým odstupem,“ dodává spisovatel, který vydává i beletrii. „První tištěná kniha mi vyšla v roce 2018, byl to román. Následoval povídkový sborník,“ líčí výčet vydaných knih autor. Letos mu vyšel výběr básní s názvem Slunce v podhlavníku, kniha s fotografiemi z Orlických hor. 

Říká, že nejde psát poezii, aniž by ji básník četl. „Básník se básníkem stává poté, co přečte hodně poezie zavedených autorů. Já miluju poezii Bohuslava Reynka. Je to pro mě nedostižný vzor,“ dodává.

Rád píše také pro divadlo: „Je to něco úplně jiného. Musíte si to představit na jevišti, vidět tam herce,“ komentuje svoje divadelní působení u amatérského divadla z Dobrušky.

Co všechno v amatérském divadle dělá autor hry? Jaké je psát knihu jako ženská postava? Jak se vydávají knihy vlastním nákladem? A kde čerpá Jiří Raichl náměty? To si poslechněte v záznamu Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související