Dokumentaristka Tereza Reková: Nejdůležitější je, když mě ocení člověk, o kterém natáčím

25. říjen 2021

„Skrze rozhlasové dokumenty se snažím porozumět lidem,“ říká oceňovaná dokumentaristka a pedagožka Tereza Reková. Je absolventkou JAMU a odbornou asistentkou v Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky.

Tereza Reková letos získala cenu za Nejlepší reportáž v kategorii audiovizuální žurnalistiky v soutěži Novinářská cena 2020. Za dokument Moje kamarádka Zuzka obdržela také Cenu studentské poroty na rozhlasovém festivalu Prix Bohemia Radio.

Čtěte také

„V dokumentu se snažím k člověku dostat blízko a poznat ho, je potřeba s ním trávit čas – časosběr je v tomto případě běžná tvorba dokumentu.“ Moje kamarádka Zuzka je dokument, který se natáčel zhruba půl roku, hlavní hrdinkou je mladá žena, která prochází vážnou nemocí. „Se Zuzkou jsme se znaly dlouho, měly jsme společné kamarády a obě jsme studovaly v Brně. Když jsme se o nemoci bavily, tak mě napadlo, že by stálo za to ten její pohled na celou nemoc zachytit. Nechtěla být vykreslena jako hrdinka, ale aby to bylo lidské.“

Dokumentaristka Tereza Reková byla hostem online debaty na Prix Bohemia Radio

„Ceny, které jsem za svou tvorbu dostala, jsou motivační, ale nejdůležitější pro mě je, když jsem oceněna člověkem, o kterém točím. Pravá výhra pro mě je, když můžu lidem zprostředkovat příběhy a pochopit se navzájem,“ říká Tereza Reková a dodává, že za novinářku se nepovažuje, spíše dokumentaristku. „V dokumentu není žádná hudba, všechno vypráví Zuzka sama, sebe se v takových případech snažím upozadit – přece jen to není příběh o mně,“ vysvětluje.

Jak rozhlasový dokumentarista hledá témata? Jak vidí Tereza Reková budoucnost rozhlasové práce? Co pro ni znamená dokument a na čem posledních pár měsíců pracuje? Poslechněte si rozhovor Jarky Vykoupilové.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.