Nebojte se do krystalového i moučkového cukru přihodit levanduli nebo kůru z citronu
Kdo z nás by nechtěl mít sladký život? Cukr bude vonět, když do něj na tři dny dáte tence seříznutou kůru citronu nebo limetky. Výborně chutná v čaji i v pečivu.
Doma si můžete vlastnoručně vyrobit pravý vanilkový cukr. Domácí cukr s pravým vanilkovým luskem má mnohem lepší aroma než kupovaný a navíc vydrží mnohem déle. Celý vanilkový lusk je nutno rozříznout a vložit do sklenice s cukrem. Na 1 kilogram cukru připadnou zhruba 4 střední lusky.
Zajímavé je i přimíchání skořice do cukřenky, tahle kombinace se hodí na cukrování pečených dobrot nebo palačinek.
Nebojte se experimentovat! Krystalový i moučkový cukr originálně ochutí i rozpustná káva, levandule nebo jemně nastrouhaná kůra z citronu, limetky nebo pomeranče. Hnědý třtinový cukr má tendenci dělat hrudky, stačí ho vložit na pár minut do trouby vyhřáté na 120 °C a ještě horký ho rozdrolit vidličkou.
Související
-
Cukr není jed, ale jeho nadměrné množství škodí. Zvykněte si na přírodní sladidla, radí diabetoložka
Diabetes je onemocnění, při němž má pacient stále zvýšenou hladinu glukózy. „Odhadem desítky procent lidí diabetes mají a neví o tom,“ upozorňuje diabetoložka Hana Krejčí.
-
Třtinový cukr není lepší. Je jedno, jaký použijete na pečení, radí cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Často si ti, kdo pečou, kladou otázku, zda mají použít třtinový nebo řepný cukr. Je to jedno, hlavně použijte cukr a ne náhražku.
-
Droga, energie i zdroj slasti. Kolik toho víte o cukru? Nahradí ho umělá sladidla?
Kde se vlastně cukr vzal? Kdo přišel na to, že ho můžeme získat z cukrové řepy? Jak je to s náhražkami a umělými sladidly? A co ovlivňuje hladinu cukru v naší krvi?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.