Nebeské jídlo

Poslední z receptů z 30. let minulého století pochází z knihy Cukrovinky od Olgy Roznarové. Jak už název napovídá, mělo by jít o tak lahodný dezert, že mu na zemi není rovno. I když právě o dezerty přirovnané k nebeské maně není nouze - stačí připomenout „nebeskou máňu“, kterou už z Apetýtu znáte.

Budete potřebovat:

upečený piškot
rum
marmeláda

vanilkový krém:
250 ml mléka
6 kostek cukru
vanilka
směs ze 125 ml mléka, 2 žloutků, 1 lžíce hladké mouky a 6 kostek cukru

Postup:

1. Dva kousky piškotů, nebo piškotového pečiva na tenké plátky nakrájeného se vždy spojí marmeládou (lze je pokropit rumem).

2. Uvaří se vanilkový krém.

3. Vanilkový krém: Dá se vařit mléko s cukrem a vanilkou a za stálého míchání se přilije druhá část mléka, ve které jsme rozšlehali žloutky, cukr a mouku.

4. Vše se míchá na plotně tak dlouho, až krém zhoustne.

5. Na místu se dá vždy vrstva piškotů a polije se krémem.

6. Tak se pokračuje, až je mísa plná, nebo piškoty spotřebované.

7. Vše se ozdobí ušlehanou smetanou.

autor: Zuzana Plíšková