Nebe v hubě
Vyzkoušejte recept od paní Jany Tichlerové z Kašnice.
Těsto:
500 g hladké mouky
200 g mletého cukru
2 vejce
200 g tuku
2 lžíce medu
1 prášek do pečiva
2 lžíce mléka (pokud je těsto tuhé)
Postup:
1. Zpracujeme těsto a rozdělíme na dvě části.
2. Jednu polovinu vyválíme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem 15-20 minut při 200 stupních. Mezitím připravíme směs na druhou polovinu těsta.
Směs:
250 až 300 g nahrubo nasekaných ořechů
80 g cukru-krupice
120 g másla
3 lžíce medu
Postup
1. Všechno smícháme v rendlíku a pomalu zahříváme, až se vše spojí.
2. Vyválíme druhou polovinu těsta, na ni rozetřeme horkou směs a dáme péct na 15 až 20 minut na 200 stupňů.
Krém:
kaše uvařená z 300 mll mléka, 1,5 lžíce solamylu a 1,5 lžíce hladké mouky
máslo
100 g mletého cukru
vanilkový cukr
(podle potřeby trochu horkého mléka)
Postup:
1. Máslo ušleháme s mletým a vanilkovým cukrem. Po troškách přišleháváme vychladnou kaši. Můžeme přidat trochu horkého mléka, krém je pak ještě hladší.
2. První upečený plát potřeme rumem zředěným vodou, necháme vsáknout, namažeme krémem a na to položíme placku s ořechy tak, aby ořechová část byla nahoře.
3. Lehce přitlačíme, zatížíme a necháme 24 hodin uležet. Krájíme na řezy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka