Nebe v hubě

Vyzkoušejte recept od paní Jany Tichlerové z Kašnice.

Těsto:
500 g hladké mouky
200 g mletého cukru
2 vejce
200 g tuku
2 lžíce medu
1 prášek do pečiva
2 lžíce mléka (pokud je těsto tuhé)

Postup:
1. Zpracujeme těsto a rozdělíme na dvě části.

2. Jednu polovinu vyválíme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem 15-20 minut při 200 stupních. Mezitím připravíme směs na druhou polovinu těsta.

Směs:
250 až 300 g nahrubo nasekaných ořechů
80 g cukru-krupice
120 g másla
3 lžíce medu

Postup
1. Všechno smícháme v rendlíku a pomalu zahříváme, až se vše spojí.

2. Vyválíme druhou polovinu těsta, na ni rozetřeme horkou směs a dáme péct na 15 až 20 minut na 200 stupňů.

Těsto, pečení, mouka (ilsutrační foto)

Krém:
kaše uvařená z 300 mll mléka, 1,5 lžíce solamylu a 1,5 lžíce hladké mouky
máslo
100 g mletého cukru
vanilkový cukr
(podle potřeby trochu horkého mléka)

Postup:
1. Máslo ušleháme s mletým a vanilkovým cukrem. Po troškách přišleháváme vychladnou kaši. Můžeme přidat trochu horkého mléka, krém je pak ještě hladší.

2. První upečený plát potřeme rumem zředěným vodou, necháme vsáknout, namažeme krémem a na to položíme placku s ořechy tak, aby ořechová část byla nahoře.

3. Lehce přitlačíme, zatížíme a necháme 24 hodin uležet. Krájíme na řezy.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.