Narozeninový dort

V pondělí jsme v našem vysílání popřáli kolegovi Josefu Veselému k jeho životnímu jubileu. A nechyběl ani pořádný narozeninový dort. Recept od Martiny Šiftové z Újezdu u Brna vám přinášíme v dnešním Apetýtu.

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 280g polohrubé mouky
  • 280g cukru krupice
  • 6 vajíček
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml vody
  • 200 ml oleje
  • 1 limetku

Vejce s cukrem a nastrouhanou kůrou z limetky vyšleháme do pěny, přidáme olej s vodou a poté mouku s práškem do pečiva. Pečeme cca 50 minut při teplotě 200 stupňů. Pokud chceme tmavý korpus, přidáme 2 lžíce kvalitního kakaa.

Velikost formy je v průměru 23 cm.

Na náplň:

  • 500g Mascarpone
  • 500g tvarohu
  • 200g cukru moučka
  • šťávu z limetky
  • 350g mraženého lesního ovoce

Postup:

  1. Mražené ovoce necháme rozpustit a dáme okapat přes sítko do misky.
  2. Další ingredience spolu smícháme a vyšleháme.
  3. Pokud chceme mít dort pomazaný, nikoli tzv. “naháč”, tak všeho, kromě ovoce, potřebujeme dvojnásob. 
  4. Korpus si zarovnáme do roviny a na dvakrát prořízneme.
  5. Položíme první plát korpusu, polijeme jej lehce šťávou z ovoce, dáme část náplně, položíme na něj ovoce a postup zopakujeme ještě jednou.
  6. Končit bychom měli pouze plátem.
  7. Pokud chceme dort “naháček”, dáme náplň už pouze nahoru a dozdobíme podle fantazie.
  8. Ve druhém případě, kdy chceme mít dort namazaný, korups namažeme a opět zdobíme podle fantazie.