Narozeninový dort

V pondělí jsme v našem vysílání popřáli kolegovi Josefu Veselému k jeho životnímu jubileu. A nechyběl ani pořádný narozeninový dort. Recept od Martiny Šiftové z Újezdu u Brna vám přinášíme v dnešním Apetýtu.

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 280g polohrubé mouky
  • 280g cukru krupice
  • 6 vajíček
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml vody
  • 200 ml oleje
  • 1 limetku

Vejce s cukrem a nastrouhanou kůrou z limetky vyšleháme do pěny, přidáme olej s vodou a poté mouku s práškem do pečiva. Pečeme cca 50 minut při teplotě 200 stupňů. Pokud chceme tmavý korpus, přidáme 2 lžíce kvalitního kakaa.

Velikost formy je v průměru 23 cm.

Na náplň:

  • 500g Mascarpone
  • 500g tvarohu
  • 200g cukru moučka
  • šťávu z limetky
  • 350g mraženého lesního ovoce

Postup:

  1. Mražené ovoce necháme rozpustit a dáme okapat přes sítko do misky.
  2. Další ingredience spolu smícháme a vyšleháme.
  3. Pokud chceme mít dort pomazaný, nikoli tzv. “naháč”, tak všeho, kromě ovoce, potřebujeme dvojnásob. 
  4. Korpus si zarovnáme do roviny a na dvakrát prořízneme.
  5. Položíme první plát korpusu, polijeme jej lehce šťávou z ovoce, dáme část náplně, položíme na něj ovoce a postup zopakujeme ještě jednou.
  6. Končit bychom měli pouze plátem.
  7. Pokud chceme dort “naháček”, dáme náplň už pouze nahoru a dozdobíme podle fantazie.
  8. Ve druhém případě, kdy chceme mít dort namazaný, korups namažeme a opět zdobíme podle fantazie.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?