Náplň do řepánků
Dnešní recept je od paní Jany Jonákové z Poličky, která řepánky peče čas od času pro hosty tamější Síně řemesel a má s nimi velký úspěch.
Budete potřebovat:
- cukrové řepa
- mletý bílý mák
- badyán
- skořice
- tlučený hřebíček
- med
- rum
- Řepu okrájíme, rozkrájíme na čtvrtky a zalijeme vodou tak, aby byla popořená.
- Vaříme asi 2-2,5 hodiny doměkka.
- Řepu vyndáme a ve vodě povaříme asi 10 minut mletý bílý mák.
- Vychladlou řepu nastrouháme a přidáme k máku spolu s ostatními surovinami.
- Krátce povaříme a směsí pak plníme buchty z kynutého těsta, které pečeme v dobře vyhřáté troubě.
- Ještě horké pomastíme máslem nebo sádlem.
Těsto je tedy klasické na kynuté buchty, paní Jonáková ho navíc sladí medem a přidává do něj citrónovou kůru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.