Náplň do řepánků
Dnešní recept je od paní Jany Jonákové z Poličky, která řepánky peče čas od času pro hosty tamější Síně řemesel a má s nimi velký úspěch.
Budete potřebovat:
- cukrové řepa
- mletý bílý mák
- badyán
- skořice
- tlučený hřebíček
- med
- rum
- Řepu okrájíme, rozkrájíme na čtvrtky a zalijeme vodou tak, aby byla popořená.
- Vaříme asi 2-2,5 hodiny doměkka.
- Řepu vyndáme a ve vodě povaříme asi 10 minut mletý bílý mák.
- Vychladlou řepu nastrouháme a přidáme k máku spolu s ostatními surovinami.
- Krátce povaříme a směsí pak plníme buchty z kynutého těsta, které pečeme v dobře vyhřáté troubě.
- Ještě horké pomastíme máslem nebo sádlem.
Těsto je tedy klasické na kynuté buchty, paní Jonáková ho navíc sladí medem a přidává do něj citrónovou kůru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.