Náplň do řepánků

Dnešní recept je od paní Jany Jonákové z Poličky, která řepánky peče čas od času pro hosty tamější Síně řemesel a má s nimi velký úspěch.

Budete potřebovat:

  • cukrové řepa
  • mletý bílý mák
  • badyán
  • skořice
  • tlučený hřebíček
  • med
  • rum

  1. Řepu okrájíme, rozkrájíme na čtvrtky a zalijeme vodou tak, aby byla popořená.
  2. Vaříme asi 2-2,5 hodiny doměkka.
  3. Řepu vyndáme a ve vodě povaříme asi 10 minut mletý bílý mák.
  4. Vychladlou řepu nastrouháme a přidáme k máku spolu s ostatními surovinami.
  5. Krátce povaříme a směsí pak plníme buchty z kynutého těsta, které pečeme v dobře vyhřáté troubě.
  6. Ještě horké pomastíme máslem nebo sádlem.

 

Těsto je tedy klasické na kynuté buchty, paní Jonáková ho navíc sladí medem a přidává do něj citrónovou kůru.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.