Nanukový koláč s krémem

Nebojte se, žádný nanuk mezi surovinami nenajdete. Tahle výborná buchta s čokoládovou polevou se jen svým vzhledem nanuku poněkud podobá. Recept je od Milady Bechové z Vedrovic.

Budete potřebovat:

těsto:
4 žloutky
4 bílky
7 lžic uvařené a vychladlé kávy
250 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
½ prášku do pečiva
200 g hrubé mouky

krém:
500 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
2 vanilkové pudinky
250 g másla
150 g cukru
1 žloutek
rum

čokoláda na polití

Postup:

1. Žloutky důkladně ušleháme s kávou a cukrem.

2. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy a vmícháme bílkový sníh.

3. Nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a pečeme na 175 stupňů asi 20 minut.

4. Mléko, mouku a pudinkové prášky svaříme na hustou kaši a necháme vychladnout.

5. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a trochou rumu a po částech vmícháme vychladlou kaši.

6. Natřeme na upečený plát a polijeme čokoládou

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.