Nanukový koláč s krémem
Nebojte se, žádný nanuk mezi surovinami nenajdete. Tahle výborná buchta s čokoládovou polevou se jen svým vzhledem nanuku poněkud podobá. Recept je od Milady Bechové z Vedrovic.
Budete potřebovat:
těsto:
4 žloutky
4 bílky
7 lžic uvařené a vychladlé kávy
250 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
½ prášku do pečiva
200 g hrubé mouky
krém:
500 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
2 vanilkové pudinky
250 g másla
150 g cukru
1 žloutek
rum
čokoláda na polití
Postup:
1. Žloutky důkladně ušleháme s kávou a cukrem.
2. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy a vmícháme bílkový sníh.
3. Nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a pečeme na 175 stupňů asi 20 minut.
4. Mléko, mouku a pudinkové prášky svaříme na hustou kaši a necháme vychladnout.
5. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a trochou rumu a po částech vmícháme vychladlou kaši.
6. Natřeme na upečený plát a polijeme čokoládou
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.