Nákyp z mazance nebo vánočky

Vánoce i Velikonoce už jsou za námi a ty příští daleko, ale přiznejte se - že na takovou vánočku nebo mazanec dostanete občas chuť i mimo tyto svátky? Není nic jednoduššího, než ji upéct, případně koupit, ale pokud nemáte doma dost hladových krků, většinou část tohoto výborného pečiva zbude. A suché už do krku moc neleze. Proto si dnes v Apetýtu připravíme se Zuzanou Plíškovou jídlo, kam se vám pár plátků vánočky nebo mazance skvěle hodí.

Budete potřebovat:

6 plátků mazance/vánočky
150 ml tučné smetany ke šlehání
220 ml mléka
2 vejce
vanilka
2-3 lžíce krupicového cukru
rozpuštěné máslo

Postup:

1. Máslem vytřeme zapékací mísu a potřeme jím také plátky pečiva, které překrojíme na polovinu.

2. Naskládáme pečivo do mísy.

3. V misce rozkvedláme vejce, smetanu, mléko a cukr a směsí zalijeme pečivo v zapékací míse.

4. Tu poté dáme do většího pekáče, do kterého nalijeme horkou vodu tak, aby sahala do výše zhruba 2 cm.

5. Pečeme při 165 stupních asi 40 minut.

6. Rozdělíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.

7. Servírujeme ještě teplé s ušlehanou smetanou.

autor: Zuzana Plíšková