Nákyp z mazance nebo vánočky
Vánoce i Velikonoce už jsou za námi a ty příští daleko, ale přiznejte se - že na takovou vánočku nebo mazanec dostanete občas chuť i mimo tyto svátky? Není nic jednoduššího, než ji upéct, případně koupit, ale pokud nemáte doma dost hladových krků, většinou část tohoto výborného pečiva zbude. A suché už do krku moc neleze. Proto si dnes v Apetýtu připravíme se Zuzanou Plíškovou jídlo, kam se vám pár plátků vánočky nebo mazance skvěle hodí.
Budete potřebovat:
6 plátků mazance/vánočky
150 ml tučné smetany ke šlehání
220 ml mléka
2 vejce
vanilka
2-3 lžíce krupicového cukru
rozpuštěné máslo
Postup:
1. Máslem vytřeme zapékací mísu a potřeme jím také plátky pečiva, které překrojíme na polovinu.
2. Naskládáme pečivo do mísy.
3. V misce rozkvedláme vejce, smetanu, mléko a cukr a směsí zalijeme pečivo v zapékací míse.
4. Tu poté dáme do většího pekáče, do kterého nalijeme horkou vodu tak, aby sahala do výše zhruba 2 cm.
5. Pečeme při 165 stupních asi 40 minut.
6. Rozdělíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.
7. Servírujeme ještě teplé s ušlehanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka