Nadýchané bulky se sýrem
Grilovací sezóna je sice ještě daleko, dnešní recept ale uvítají milovníci čerstvého domácího pečiva kdykoliv. Je totiž na kynuté sýrové bulky, které se hodí na přípravu hamburgerů, ale i lahodnou snídani. Připravit je zvládne i úplný začátečník.
Budete potřebovat:
1 kg hladké mouky (nejlépe pšeničné chlebové)
600 ml vlažné vody
20 g sušeného droždí
50 g oleje
10 g krupicového cukru
20 g soli
strouhaný parmezán
Postup:
1. Mouku prosejeme. Droždí rozmícháme v polovině vody, ve druhé polovině rozmícháme sůl, cukr a olej.
2. Obě tekutiny přidáme k mouce a vypracujeme hladké těsto (ručně to potrvá asi 10 minut, v robotu při nižší rychosti o polovinu méně).
3. Zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout. Prohněteme a rozdělíme na jednotlivé díly (velikosti, která nám vyhovuje).
4. Z nich tvoříme bulky tak, že okraje těsta vytahujeme do středu, aby těsto na druhé straně bylo pěkně napnuté.
5. Potřeme rozkvedlaným vejcem a namáčíme do strouhaného parmezánu. Klademe s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a necháme dokynout, dokud bulky nezdvojnásobí objem.
6. Pečeme asi 10 minut při 210 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.