Na jižní Moravě řádí nový škůdce vlašských ořechů. Účinná ochrana zatím v Česku neexistuje

Drobná moucha ze severní Ameriky ničí ořešáky na jihu Moravy. Zelené plody vlašských ořechů vyžírají larvy vrtule ořechové. Aktivní jsou hlavně v těchto dnech, kdy se líhnou.

Účinná ochrana proti škůdci v Česku zatím neexistuje

„Šest mililitrů na tři až deset litrů vody. Protože žádný přípravek v České republice momentálně není, tak jsme použili přípravek proti vrtuli třešňové s dvojnásobnou koncentrací. Problém je ten, že ořechy jsou obrovské, není to jak pořádně postříkat,“ popisuje pan Ladislav z Boleradic na Břeclavsku. Zhruba čtyři metry vysoký a košatý ořešák má na své zahradě za domem.

Aktivitu vrtule ořechové monitoruje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Její výskyt inspektoři zaznamenali hlavně na jihu Moravy. „Napadené ořechy by se měly spálit nebo zakopat hluboko do země. K ošetření stromů proti vrtuli ořechové nejsou v České republice dosud povoleny žádné přípravky. Aktuálně posuzujeme použitelnost dvou přípravků,“ dodává mluvčí ústavu Ivana Kršková.

Chování vrtule ořechové sledují i vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Chtějí popsat způsob a šíření tohoto druhu na našem území a odhadnout i míru škodlivosti. Do studie se může zapojit kdokoliv, kdo škody na ořeších zaznamená – stačí zaslat fotografie a na mapě zaznačit místo nálezu.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související