Borůvky, třešně, meruňky. Zájem o samosběry roste, farmáři tak řeší nedostatek pracovníků

Obliba samosběrů ovoce v Česku roste. Farmáři rozšiřují sortiment plodů, které si lidé mohou sami natrhat. K dnes už tradičním jahodám přidávají například jablka, třešně, meruňky nebo borůvky. Řeší tak částečně i nedostatek brigádníků – jako třeba na borůvkové plantáži v Ivani na Brněnsku.

Brigádníci očesávají postupně keřík za keříkem, postupují opatrně a musí být pozorní. A to i přesto, že borůvky jsou mnohdy větší než pětikoruna nebo desetikoruna. „Velké pole je hektar a půl, máme tady 3200 kusů keřů. Máme to rozdělené do čtyř odrůd, aby nám to postupně dozrávalo od konce června do začátku září,“ vysvětluje pěstitel Josef Fabičovice z Ivaně na Brněnsku. Keře lze očesat pouze ručně. Strojová sklizeň není možná kvůli tomu, že borůvky dozrávají postupně.

Borůvky jsou mnohdy velké jako pětikoruna

„Samosběr jsme začali až v letošní sezóně, která je třetí. Začala být poptávka, neměli jsme dostatek trhačů na to, aby nám to posbírali sami. Tak proto jsme se vrhli do samosběru.“

Stejnou cestou se vydali i pěstitelé meruněk z Horních Věstonic. „Každá odrůda má svá specifika. Některé jsou dobré na marmeládu, některé spíš na mač,“ popisuje sadař Tomáš Koláček.

„V tomto je ‚zákazník – náš pán‘ vlastně úplně nejlepší. Mezi řádky meruněk se prochází jak v supermarketu a vybírají si to nejlepší, co se jim bude hodit. Když to dozraje takto krásně jako letošní rok, tak to je radost! Lidi jsou fakt nadšení z toho, že mají doma velmi kvalitní ovoce.“

Nahradit chuť ovoce ze supermarketu

Rostoucí zájem o samosběr jak mezi farmáři, tak zákazníky, eviduje i ovocnářská unie, jak potvrzuje její předseda Martin Ludvík. „Češi postupně objevují, že ovoce může chutnat podstatně jinak než ze supermarketu, protože dozrálé ovoce, které si utrhnete a konzumujete okamžitě nebo v horizontu několika hodin, je úplně jiný chuťový zážitek než několik dní starého ovoce. Zejména to letní, které rychle podléhá zkáze – třeba právě meruňky, broskve, třešně a další.“

Podle Ludvíka se samosběrem sklízí zhruba 2 % celkové tuzemské produkce ovoce.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související