Mušle v bílé/červené omáčce

Slávky jedlé (ilustrační foto)

Slunce, moře, léto, teplo. Možná, že to se vám vybaví, když se řekne Chorvatsko. A právě tam vás vezmeme alespoň na pomyslný výlet v dnešním apetýtovém receptu.

Dnes si uvaříme Dagně na buzaru – zkrátka mušle v bílé nebo červené omáčce. Nebojte se, pro mušle nemusíte až k moři, pořídíte je i v českých obchodech. A o jaké mušle půjde? O takzvané slávky jedlé.

Budete potřebovat:

  • 1 pytlík mušlí (slávky jedlé)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce petrželové natě
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 lžíce strouhanky
  • trochu pepře
  • rajčata

Postup:

Mušle se musí očistit. Nejlépe kartáčkem. Podávají se buď s bílou nebo červenou omáčkou, nebo chcete-li bílou nebo červenou buzarou.

Bílá buzara:

  1. Do kastrolu nebo hlubší pánve dáme olivový olej.
  2. Zahřejeme na silnějším ohni, přidáme nakrájené stroužky česneku.
  3. Když cítíme, že česnek voní, přidáme lístky petrželové natě a přisypeme očištěné slávky.
  4. Jakmile začnou pouštět šťávu, můžeme je podlít trochou vody.
  5. Podusíme 5-10 minut pod pokličkou, občas zamícháme.
  6. Škeble se otevřou a to je znamení, že je máme podlít vínem a ještě asi 5 minut dusit.
  7. Nakonec přidáme lžíci strouhanky.
  8. Sůl není potřeba.
  9. Podáváme v hlubokém talíři s chlebem.

Červená buzara:

  1. Postup je podobný.
  2. Do kastrolu nebo hlubší pánve dáme olivový olej, cibuli, slávky neboli mušle a osmažíme.
  3. Pak přidáme nakrájené stroužky česneku, nadrobno nakrájenou petrželovou nať a nadrobno nakrájená rajčata.
  4. Dusíme asi 5 - 10 minut a zalijeme bílým vínem a opět dalších 5 minut dusíme.
  5. Do červené omáčky už nepřidáváme strouhanku.