Musím navštívit fabriku, musím se podívat na boty. Vnučka Jana Antonína Bati se ráda vrací do Zlína

8. březen 2018

Vnučka továrníka Jana Antonína Bati Dolores Liliana Bata Arambasic říká, že se dědečkovi v Brazílii stýskalo po Zlíně a lidech v něm.

V půlhodinovém rozhovoru v pořadu Apetýt popisuje Dolores Bata jak život v Brazílii, tak i to, jaký byl vlastně Jan Antonín Baťa člověk.

„On byl srdečný dědeček, měl s námi trpělivost,“ vzpomíná Dolores Bata. A dodává, že Jan Antonín zároveň vyžadoval disciplínu. „Ke stolu jsme museli chodit upravení, učesaní,“ dodává.

V Brazílii se Janu Antonínu Baťovi podle jeho vnučky stýskalo po Zlíně i po jeho nejbližších spolupracovnících. „Strašně mu to scházelo, v Brazílii už to nebylo ono,“ vysvětluje Dolores Liliana Bata Arambasic. Ta s úsměvem svoji češtinu označuje za indiánskou.

Beseda Dolores Liliana Bata Arambasic

Dolores Bata, která vystupovala také ve folklorním souboru a zpívala moravské písničky, se velmi ráda vrací do Zlína.

A vždy nezapomene navštívit továrnu, kterou její dědeček rozvíjel. „Musím cítit tu energii. Já si pamatuju tu vůni, můj tatínek byl také švec. Mám to v krvi,“ říká.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele firmy Tomáše Bati. Když Tomáš v roce 1932 zahynul při letecké nehodě, zaujal v podniku jeho místo. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde o čtyřiadvacet let později také zemřel. Momentálně žije v této jihoamerické zemi téměř osm desítek členů jeho rodiny.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.