Místo džungle továrny, domy a pastviny. Jan Antonín Baťa budoval v Brazílii svůj zlínský sen

Čtyři města, most, řada továren, domů. To vše po sobě v Brazílii zanechal Jan Antonín Baťa. A za svoje úsilí v této zemi byl dokonce navržen na Nobelovu cenu za mír.

A brazilské části života Jana Antonína Bati je věnována výstava Tehdy tu byla džungle ve zlínském muzeu jihovýchodní Moravy.

V Jižní Americe žil a rozvíjel obuvnický průmysl poté, co opustil Československo před nacistickou okupací. Výstava je součástí akcí, které v těchto dnech připomínají sto dvacet let od narození zlínského obuvníka. „Poslali jsme 4450 fotek měst, které dal dědeček budovat v Brazílii,“ říká vnučka Jana Antonína Bati Dolores Liliana Bata Arambasic.

Podle historičky Hany Kuslové Baťa v Brazílii také choval vlastní dobytek a pěstoval plodiny.

Ve státě Sao Paulo Baťa založil města Batatuba a Mariápolis, dále ve vnitrozemí v nejhustší džungli vybudoval ve státě Mato Grosso do Sul město Bataguassú, na hranicích se státem Paraná pak vyrostla Bataypora.

Na jeho pozemcích se v době, kdy se Evropa vyrovnávala s průběhem a následky druhé světové války, usadilo na 80 tisíc lidí, často uprchlíků z Československa a dalších zemí. Jen továrna v Batatubě zaměstnávala v 50. letech na 1 200 lidí a byla u zrodu úspěšného brazilského obuvnického průmyslu druhé poloviny minulého století.

Za své kolonizační úsilí byl Brazílií v roce 1957 navržen na Nobelovu cenu za mír. Tu ale odmítl ve prospěch kandidáta z Brazílie. Jan Antonín Baťa zemřel 23. srpna 1965 v Brazílii v den slavnostního otevírání jeho mostu přes řeknu Paraná. I ten nechal postavit.

Vnučka Jana Antonína Bati Dolores Liliana Bata Arambasic ve studiu
autoři: rv , Tomáš Fránek

Související