Dědeček byl vlastenec a pracoval pro lidi. Spravedlnosti se ale nedočkal, říká vnučka Jana Antonína Bati

Je potřeba, aby lidé věděli, že Jan Antonín Baťa byl člověk, který miloval svou vlast. Vnučka továrníka Dolores Liliana Bata Arambasic považuje za svůj úkol přinést informace o tom, kdo vlastně její dědeček byl.

U příležitosti 120. výročí jeho narození se Dolores Liliana Bata Arambasic účastnila většiny akcí, které byly uspořádány ve Zlíně, Otrokovicích a Uherském Hradišti.

„Můj životní úkol je slnit právo, které má český národ, a to vědět pravdu ohledně Jana Antonína Bati. Kdo byl a co dělal. Chceme, aby ho lidé znali,“ říká Dolores Baťa.

Podle ní byl její dědeček velký vlastenec, který se věnoval lidem. A ani v Brazílii, kam odešel, nezapomněl na Zlín.

A rodina pořád cítí nespravedlnost, že se jim nepodařilo získat zpět majetek zabavený před rokem 1948. Ve Zlíně jde třeba o funkcionalistickou vilu, ve které nyní sídlí Český rozhlas.

Na Slovensku patřil Baťům například bojnický zámek, město Partizánske se kdysi jmenovalo Baťovany. Rodina ho zakládala ve třicátých letech minulého století. Požadované odškodné na Slovensku za majetek zabraný po druhé světové válce se pohybuje okolo miliardy eur, tedy zhruba dvacet sedm miliard českých korun.

U soudů ale rodina Baťů s náhradou za majetek neuspěla. Zvažuje proto stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele firmy Tomáše Bati. Když Tomáš v roce 1932 zahynul při letecké nehodě, zaujal v podniku jeho místo. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde o čtyřiadvacet let později také zemřel. Momentálně žije v této jihoamerické zemi téměř osm desítek členů jeho rodiny.

Dolores Liliana Bata Arambasic při zahájení výstavy

Velký rozhovor s Dolores Liliana Bata Arambasic odvysíláme ve čtvrtek 8.3 v 11.04 v pořadu Apetýt.

autoři: Tomáš Fránek , rv

Související