Miroslavská dýňová polévka

Když dva dělají totéž, vůbec to není totéž, jak dokazuje dnešní recept na dýňovou polévku. Zatímco jedni dávají přednost nejjednodušší úpravě (povařit, rozmixovat a dochutit), Roman Volf z Miroslavi povýšil přípravu této polévky na vrcholné kuchařské umění.

Budete potřebovat:

1 dýně (nejlépe Hokkaido)
2 mrkve
1 petržel
2 cibule
3 stroužky česneku
2 brambory
4 spařená oloupaná rajčata
½ kozího rohu bez semínek nebo ½ feferonky
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
200 ml bílého vína
3 bobkové listy
4 snítky tymián
snítka rozmarýn
2 kuličky nové koření
2 kuličky jalovce
majoránka
sůl, pepř

2 starší rohlíky (na krutony)

Postup:

1. Dýni oloupeme (hokkaido nemusíme, ale autor loupe vždy), zbavíme semínek a nakrájíme.

2. Mrkve, brambory a petržel oškrábeme a stejně jako rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka a česnek nadrobno.

3. Na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, jakmile se zabarví, přidáme cibuli.

4. Po chvíli do hrnce dáme dýni a nakonec česnek.

5. Zhruba po dvou minutách zalijeme vínem a necháme vyvařit.

6. Poté přidáme vývar a všechny ostatní suroviny.

7. Vaříme zhruba půl hodiny, poté vyjmeme všechno koření a tyčovým mixérem rozmixujeme.

8. Nakonec můžeme dochutit solí a pepřem.

9. Na talíři doplníme o opečené krutony.

autor: Zuzana Plíšková