Mírné a suché zimy posledních let svědčí hrabošům. Zemědělci dostanou příspěvek na jejich likvidaci

9. březen 2023

Mírná a suchá zima podpořila přemnožení hrabošů polních. Zemědělci se bojí velkých škod, dostali proto možnost čerpat příspěvek na likvidaci škůdce. Hostem je Miroslav Florián, zástupce ředitele Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Zasaženy jsou Jihomoravský a Olomoucký kraj a část kraje Zlínského, přičemž nejhorší situace je podle Floriána na Hané, nicméně silně jsou zasaženy všechny nejintenzivnější zemědělské části Moravy. Od 6. března lze na likvidaci tohoto škůdce čerpat příspěvek ve výši 500 Kč na hektar.

Čtěte také

Florián uvedl, že účinné látky povolených pesticidů nepředstavují významné riziko pro ostatní volně žijící živočichy, ani pro spodní vody či rostliny. „Ta látka je navržena tak, aby vedlejší efekty byly co nejmenší. A i když není vyloučeno, že by dravec mohl ulovit toho otráveného hraboše, tak by ten jeden kus neměl způsobit jeho úhyn. Muselo by tam dojít k situaci, kdy by jich ulovil několik. Navíc dravci mají ochranný druh chování, že zpravidla nepozřou ten trávicí trakt. Riziko otravy v případě dravců je, alespoň co se týká dostupných informací, poměrně nízké.“

„Když dojde ke kalamitnímu přemnožení, tak predátoři s tím už nedokážou nic udělat.“
Miroslav Florián, zástupce ředitele Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského

Při likvidaci hraboše jde přitom o čas, protože škůdce se množí velice rychle. Aplikace pesticidů do jednotlivých nor je naopak velmi zdlouhavá a pracná. V těch nejpostiženějších místech jsou až tisíce nor na hektar, které je nutno jednotlivě ošetřit. Další možnosti, jak omezit množení hraboše jsou omezené.

Například hluboká orba sice může populace hrabošů na polích zlikvidovat, nicméně hraboši mohou dále přežívat mimo zemědělské plochy v remízcích, mezích, či v příkopech u silnic. Zde už proti nim zasáhnout prakticky nelze, protože se nejedná o zemědělskou půdu. Odtud se pak mohou následně opět rozšířit na pole. Hlubokou orbu pak nelze aplikovat například v sadech či ve vinicích.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související