Přemnožení mravenci zničili část úrody třešní a višní. Ovocnáři jim v tom nedokáží zabránit

1. srpen 2022 16:26

V ovocných sadech na jihu Čech zůstávají tisíce třešní na stromech i po sklizni. Jsou ale poškozené od mravenců, kteří se letos přemnožili. Ovocnáři vyčíslili škody na několik stovek tisíc korun.

„Třešeň je celá vyžraná, zůstane tam jenom slupka. To samozřejmě nelze sklízet, třesně zůstanou na stromě. Je jich tady docela dost, zhruba pět až deset procent podle odrůdy a zrání. Škody v letošním roce na třešních jsou u nás kolem 200 až 300 tisíc,“ popisuje ředitel Zemcheby Chelčice Jaroslav Muška.

V sadu je stále možní narazit také na obydlí mravenců. „Tím, že jsou přemnožení, tak prostě těch hnízd je oproti jiným rokům mnohem víc. A v zásadě jim nic nebrání v tom, aby se dál množili a dál způsobovali nějakou škodu na ovoci,“ dodává Jaroslav Muška.

Entomolog Oldřich Pultar vidí za přemnožením mravenců několik důvodů. „Sady byly zatravněny, tím se vytvořily hnízdní podmínky pro mravence obecného. Dále rušení širokospektrálních pesticidů. Spousta mravenců se likvidovala spolu s jejich hlavním potravním zdrojem, jako jsou mšice a podobně. V letošním roce se projevilo to, že na celém území selhala ochrana proti mšicím,“ uvádí.

Čtěte také

Ochrana ovoce před mravenci je obtížná. „Chemické ochranné prostředky nemůžeme použít, protože máme nějakou ochrannou lhůtu na rezidua, a tu bychom nesplnili. Jediná možnost je, že pokud mulčujeme trávu pod sadem, rozhrneme to hnízdo. Ale oni jsou šikovní, během dvou dnů ho zase obnoví,“ líčí Jaroslav Muška.

Mravence z třešní se částečně podařilo v malém sadu odlákat ovocnáři Antonínu Steinocherovi z Třebenic na Prachaticku. „Jak nám letos první odrůda začala praskat, házeli jsme plody pod stromy a mravenci přestali na ty stromy lézt,“ prozrazuje.

Pokud setrvá teplé počasí až do podzimu, můžou mravenci způsobit další škody na raných odrůdách jablek a také na švestkách.

Spustit audio

Související