Pěstitelé z Moravy se potýkají s přemnoženými hraboši v polích. Hrozí kalamita jako před čtyřmi lety

7. únor 2023 09:13

Zemědělcům z Hané dělá starosti hraboší kalamita. S přemnoženými hlodavci se pěstitelé na polích potýkají od loňského podzimu. Letošní doposud mírná zima situaci ještě zhoršila. Pěstitelé doufají, že jim pomůžou současné noční mrazy.

„Jsme zrovna na pozemku řepky ozimé, která byla vyseta zhruba v polovině srpna. Pole má asi 25 hektarů a odhadem osm až deset hektarů řepky bylo úplně sežráno,“ říká Václav Coufal, agronom zemědělského družstva Těšetice, který stojí na poli kousek od Těšetic. „Toto pole je nejvíc poškozené. Na jaře se budeme rozhodovat, jestli vůbec bude mít cenu řepku ponechat, nebo to nějak zredukovat,“ dodává.

Například podle místopředsedkyně krajské agrární komory Olomouckého kraje Milady Raškové Měsícové hrozí, že se zopakuje scénář z roku 2019, kdy kvůli hraboší kalamitě někteří zemědělci v regionu přišli o polovinu úrody.

Jsou místa i s 10 tisíci aktivními děrami

Nejvíc postiženy jsou Olomoucký kraj a Jihomoravský kraj, kde je ta míra až 1200 aktivních děr na hektar, což je šesti a půl násobek překročení prahu škodlivosti. Ale jsou místa, kde je i 10 tisíc aktivních děr,“ uvádí Rašková Měsícová.

Zemědělci na polích umisťují takzvané berličky pro dravce, a pokud jim to počasí dovolí, kladou do nor jed proti hrabošům. Jde ale podle nich spíše o boj s větrnými mlýny. Někteří proto volají po povolení plošné aplikace jedu. Jestli o tom Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v tuto chvíli uvažuje, jeho mluvčí Ivana Kršková nepotvrdila. „V případě pokračujících kalamitních výskytů se nabízí možnost výjimky na zvýšení dávky přípravků do nor,“ vysvětluje Kršková.

Pomůže počasí?

Především by ale mohlo pomoct počasí. Hrabošům nejvíce vadí déšť následovaný silnějším mrazem. Zemědělci proto vítají výrazné ochlazení v tomto týdnu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio