Mexické cuketové lodičky
Z cukety už jsme upekly skvělou buchtu a tentokrát z ní připravíme snadný oběd. Bezmasou variantu lodiček můžete nahradit a využít třeba obrané kuřecí maso či mleté maso.
Budete potřebovat:
- 4 středně velké cukety
- 1 plechovka rajčatové omáčky/pasírovaných rajčat
- 1 plechovka tmavých fazolí
- 1 hrnek dopředu uvařené rýže
- 1 červená paprika
- 1 menší červená cibule
- kukuřice
- česnek
- koriandr
- petrželka
- mletý kmín
- sůl, pepř
- strouhaný sýr
- Cukety podélně rozkrojíme a vnitřek vydlabeme.
- Ze všech stran je potřeme olejem a naskládáme do vymazané zapékací mísy.
- Na pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli.
- Přidáme fazole, kukuřici, nakrájenou papriku a rýži.
- Zalijeme omáčkou, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a kmín a vaříme asi 5 minut.
- Poté lžící navrstvíme do vydlabaných cuket.
- Zakryjeme alobalem a pečeme při 180 stupních asi 20-25 minut.
- Poté odstraníme alobal, posypeme sýrem, petrželkou a koriandrem a pečeme dalších 10 minut.
- Před servírovaním necháme asi 5 minut vychladnout.
Tip: Vnitřky cuket můžeme použít částečně do náplně anebo na přípravu moučníku, případně schovat nastrouhané do mrazáku - skvěle se hodí jako zdravé zahušťovadlo omáček a polévek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.