Mexické cuketové lodičky

Plněné cukety

Z cukety už jsme upekly skvělou buchtu a tentokrát z ní připravíme snadný oběd. Bezmasou variantu lodiček můžete nahradit a využít třeba obrané kuřecí maso či mleté maso.

Budete potřebovat:

  • 4 středně velké cukety
  • 1 plechovka rajčatové omáčky/pasírovaných rajčat
  • 1 plechovka tmavých fazolí
  • 1 hrnek dopředu uvařené rýže
  • 1 červená paprika
  • 1 menší červená cibule
  • kukuřice
  • česnek
  • koriandr
  • petrželka
  • mletý kmín
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr

 

  1. Cukety podélně rozkrojíme a vnitřek vydlabeme.
  2. Ze všech stran je potřeme olejem a naskládáme do vymazané zapékací mísy.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli.
  4. Přidáme fazole, kukuřici, nakrájenou papriku a rýži.
  5. Zalijeme omáčkou, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a kmín a vaříme asi 5 minut.
  6. Poté lžící navrstvíme do vydlabaných cuket.
  7. Zakryjeme alobalem a pečeme při 180 stupních asi 20-25 minut.
  8. Poté odstraníme alobal, posypeme sýrem, petrželkou a koriandrem a pečeme dalších 10 minut.
  9. Před servírovaním necháme asi 5 minut vychladnout.

Tip: Vnitřky cuket můžeme použít částečně do náplně anebo na přípravu moučníku, případně schovat nastrouhané do mrazáku - skvěle se hodí jako zdravé zahušťovadlo omáček a polévek.