Metoda rozpoznávání rakovinových nálezů se 120 let nezměnila. Práci nám pomůže zrychlit nový software, říká patolog

7. únor 2024

Informatici z Masarykovy univerzity a lékaři Masarykova onkologického ústavu spolupracují na vývoji softwaru, který využívá umělou inteligenci k rozpoznávání rakovinových nálezů. Na straně lékařů za projektem stojí patolog Rudolf Nenutil. V čem by měl nový software patologům pomoci?

Masarykův onkologický ústav stojí za projektem BioMedAI, v jehož rámci lékaři spolu s informatiky Fakulty informatiky a Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity vyvíjí software, který využívá umělou inteligenci k rozpoznávání rakovinových nálezů.

„Metoda se v podstatě 120 let nezměnila. Jde o vyšetření tkáně pod mikroskopem. Materiál ve sklíčku musím jako patolog prohlížet v poměrně velkém zvětšení. To znamená, že ho musím systematicky projít. Kdežto software mi dá náhled na sklíčko jako na celek a ukáže mi, kam se mám podívat a kam se dívat nemusím,“ vysvětluje Nenutil s tím, že vzorků na posouzení přibývá. „Patologů je ale málo, a tak jsou stávající metody pomalejší, než bychom potřebovali.“

Čtěte také

Nový software podle něj celý proces nejen zrychlí, ale také zpřesní. „Jsou studie, že umělá inteligence zachytí i to, čeho si třeba patologové nevšimli,“ doplňuje Rudolf Nenutil.

Přesná práce patologa je v následné léčbě rakoviny zásadní. „Ty léčby jsou zatěžující s komplikacemi a je spousta zánětlivých procesů, které můžou velmi zdařile nádor napodobit, proto je nutné mít jasnou diagnózu, že se skutečně jedná o zhoubný nádor. A poté stanovit, o jaký zhoubný nádor jde, aby onkolog mohl nasadit potřebný léčebný protokol. Dnes se v podstatě každému pacientovi šije léčba na míru,“ vysvětluje patolog.

Spustit audio

Související