Nemocní říkají, že jim rakovina víc dala, než vzala, popisuje Foldyna z pacientské organizace Fuck Cancer

29. leden 2024

Když se člověk dozví diagnózu rakovina, změní se mu svět. „Co je ale pro většinu nemocných typické, je neuvěřitelná chuť k životu, ti lidé se už nechtějí ,stresovat‘ z běžných věcí, u kterých se ,ti zdraví‘ často trápí,“ říká David Foldyna z pacientské organizace Fuck Cancer. Barbora Hájková se před šesti lety dozvěděla, že má rakovinu, podstoupila náročnou operaci hlavy. Lékaři jí vyndali nádor i s okolní tkání, část vnitřního ucha a lebky i s kloubem čelistí.

A v pořadu Hovory k tomu Hájková říká: „Neměla jsem až takový strach o sebe, ale o svou roční dceru. Bála jsem se, abych tady s ní mohla být dál.“

Čtěte také

„Název Fuck Cancer vznikl v Bostonu, kdy jeden onkologický pacient napsal do novin článek o tom, jaké to je jako mladý člověk žít s onkologickým onemocněním. A ten článek zakončil pozdravem Fuck Cancer,“ popisuje Foldyna vznik názvu jejich pacientské organizace.

Sice to nejdřív vzbudilo nevoli a emoce, teď ale po celém světě a pod stejným názvem fungují další charitativní projekty nebo fondy.

Většinová společnost často řeší, jak s onkologickým pacientem vlastně mluvit, jestli litovat, nebo dělat, jakoby se nic nestalo. „Naše hlavní heslo je empatie místo apatie. Empatií je tak určitě dobré začít a pokračovat otevřeností. Důležité je být nablízku a pomáhat,“ tvrdí Foldyna.

Jsem tu pro tebe...

„Zní to složitě, ale je to jednoduché,“ přidává Hájková. „Stačí říct: ,Jsem tu pro tebe, kdykoli se na mne můžeš obrátit.‘ Přijít můžete s nabídkou například pohlídat dítě, vytáhnout nemocného na procházku nebo jen uvařit polévku,“ dodává s tím, že opravdu často stačí nemocnému napsat, aby věděl, že má kolem sebe lidi, kteří tu jsou pro něj.

„Není to zas až tak složité, ale někteří tím, jak vlastně nevědí, co říct, napsat, komunikovat úplně přestanou. I nekomunikace je nějaká reakce, ale tahle dobrá není,“ doplňuje bývalá onkologická pacientka.

Čtěte také

Oba zástupci pacientské organizace Fuck Cancer pak tvrdí, že seriál Smysl pro tumor je skvělý odrazový můstek ke všemu, co každý den dělají i další onkologické pacientské organizace. „Tento krok České televize je strašně důležitý a neuvěřitelný.“

Také tvrdí, že klíčem k úspěšnému vyléčení a návratu do běžného života je smích. „Nehroutit se a nebýt smutný je velmi důležitá věc,“ tvrdí Foldyna.

A Barbora Hájková dodává: „To, po čem všichni touží, je být zdravý. Mnohdy jsem až překvapená, že mi lidi tvrdí, že je pro ně kolikrát než samotná nemoc horší přístup okolí, a tedy i pocit nepochopení. I proto je důležité, že se nemocní mohou bavit i mezi sebou – a i to je uzdravující.“

„Už jsme se mnohokrát setkali s tím, že říkají: ,Rakovina mi víc dala, než vzala.‘ Přestože se to zpovzdálí může zdát zvláštní, ve skutečnosti se ti lidé často probudili. Mnozí už v době léčby, další třeba až po ní, si život užívají naplno – často víc než zdraví – a zároveň se netrápí nesmysly,“ dodává David Foldyna.

Barbora Hájková a David Foldyna z platformy Fuck Cancer

Celé Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu, poslechněte si víc.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související