Medový štrúdl
Těsto na tenhle neobvyklý štrúdl můžete využít dvěma způsoby. Buďto právě na štrúdl, nebo na medové perníčky. Recept je od Jaroslavy Konůpkové z Letovic, která je vyhlášená kuchařka a podle místních peče i výborné dorty.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce medu
100 ml oleje
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
pomerančová nebo citrónová kůra
Postup:
1. Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, které necháme v lednici nejlépe do druhého dne odpočinout.
2. Z tohoto těsta potom můžeme péct buď drobné perníčky, nebo perníkové štrůdly.
3. Na perníkový štrůdl si rozválíme placku dlouhou jako plech a širokou asi 20 cm.
4. Na těsto rozprostřeme dušená jablka, případně potřeme povidly, nebo marmeládou, přidáme ořechy a rozinky a smotáme.
5. Závin potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme v troubě na 170 stupňů asi 15 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.