Medové perníčky ze žitné mouky
Pro dnešní apetýtový recept jsme se vydali do brněnské Otevřené zahrady.
Včelám i medu se v Otevřené zahradě věnuje Hana Partyková, která přiblíží recept na medové perníčky.
Budete potřebovat:
- 750 g žitné celozrnné mouky (nebo pšeničné)
- 350 g třtinového cukru
- 250 g sádla
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce perníkového koření
- 1 prášek do pečiva
- citronovou kůru
Postup:
- Všechny suroviny promícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto.
- Pokud je příliš lepkavé, přidáme mouku.
- Hotové těsto necháme jeden den odpočinout v pokojové teplotě.
- Uleželé těsto vyválíme a vykrajujeme z něj perníčky různých tvarů.
- Vyskládáme na plech s pečícím papírem.
- Před pečením potřeme perníčky rozšlehaným vejcem.
- Pečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.