Medové perníčky ze žitné mouky

Perníčky z tohoto těsta nabydou spíš do výšky, než do šířky

Pro dnešní apetýtový recept jsme se vydali do brněnské Otevřené zahrady.

Šifrovaná hra Ze života včel, medové dobroty nebo také léčivé byliny. To i mnoho dalšího čeká návštěvníky Jarní slavnosti v Otevřené zahradě v brněnské Údolní ulici. A to v neděli 28. dubna od 11 do 17 hodin.

Včelám i medu se v Otevřené zahradě věnuje Hana Partyková, která přiblíží recept na medové perníčky.

Budete potřebovat:

  • 750 g žitné celozrnné mouky (nebo pšeničné)
  • 350 g třtinového cukru
  • 250 g sádla
  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • citronovou kůru

Postup:

  1. Všechny suroviny promícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto.
  2. Pokud je příliš lepkavé, přidáme mouku.
  3. Hotové těsto necháme jeden den odpočinout v pokojové teplotě.
  4. Uleželé těsto vyválíme a vykrajujeme z něj perníčky různých tvarů.
  5. Vyskládáme na plech s pečícím papírem.
  6. Před pečením potřeme perníčky rozšlehaným vejcem.
  7. Pečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů.