Mazanec od Ludmily Kovaříkové
Recept od naší posluchačky z Buchlovic.
Budete potřebovat:
1 kg hladké mouky
2 vejce
250 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
špetka soli
150 g másla
citronová kůra
vanilkový cukr
2 lžíce rumu
250 ml mléka
80 g droždí
200 g rozinek
100 g mandlových hranolků
špetka muškátového oříšku
badyán
Začneme s přípravou:
1. Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.
2. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, které je husté jako na lívance.
3. Povrch posypeme jemnou vrstvou mouky a necháme na teplém místě vzejít.
4. Poté přidáme všechny ostatní suroviny, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
5. Nakonec vmícháme rozinky, mandle, muškátový oříšek a badyán.
6. Těsto necháme 10 minut odpočinout.
7. Pak z něho vytvoříme dva velké mazance nebo menší bochánky, které dáme na plech a na teplém místě necháme 20 minut nakynout.
8. Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
9. Ještě horké upečené mazance potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.