Margotková bábovka

Na svět přišla těsně po druhé světové válce. Tehdy ovšem chutnala malinko jinak, než dnes. Zákazníkům se nabízela v zeleném obalu. Na současnou modrou barvu přešla až v roce 1980.

Navzájem se před ní dnes varují řidiči. Ihned poté, co si ji totiž vychutnáte, prý neprojdete policejní kontrolou na alkohol s čistým štítem. Ale pozor za pár chvil je to v pořádku. A tak si ji rozhodně můžete dopřávat i na cestách za volantem. Mnozí už asi ví, že řeč je o Margotce. Z té totiž dnes vaříme v našich apetýtových receptech. Přesněji řečeno, pečeme. Za recept děkujeme paní Evě z Brna.

Budete potřebovat:

  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku teplé vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 1 Margot tyčinka
  • 100g strouhanky na vysypání formy
  • trošku sádla nebo oleje na vymaštění formy

Postup:

  1. Nejprve si  nastrouháme tyčinku Margot, kterou necháme odloženou.
  2. Poté vymastíme sádlem nebo olejem bábovkou formu, kterou vysypeme strouhankou.
  3. Následně oddělíme bílky od žloutků, z bílků si vyšleháme sníh, který si odložíme bokem.
  4. Vyšleháme žloutky s cukrem, aby bylo těsto nadýchané.
  5. Jakmile máme žloutky vyšlehané, přidáme polohrubou mouku, teplou vodu, olej a prášek do pečiva.
  6. Do této hmoty pomalu vmícháme rozšlehaný sníh a nakonec nastrouhanou Margotku.
  7. Pečeme v předehřáté troubě nejprve na 220 °C.
  8. Jakmile se bábovka nafoukne, ztlumíme troubu na 180 °C.
  9. Pečeme 45 minut.
  10. Po odlepování krajů od formy, píchneme do bábovky špejlí a poté špejli vytáhneme. Pokud se na ni nenalepuje těsto znamená to, že je již bábovka upečená.
zdroj: Eva Ursacherová