Mandlový cop

Pokud mají vaše chuťové pohárky kladný vztah k vánočce, marcipánu a mandlím, oceníte jistě i tento cop. Lehce ho nakrájíte na silnější plátky a rozdělíte do krabiček.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 220 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 3 vejce
  • 100 g změklého másla
  • 200 g marcipánu
  • 200 g strouhaných mandlí
  • citrónová kůra
  • 5 lžic pomerančového likéru
  • sekané mandle na ozdobu

Postup:

1. Do mléka rozdrobíme droždí a řidáme lžičku cukru.

2. Zbytek cukru smícháme s moukou a špetkou soli.

3. Jakmile vzejde kvásek, přidáme ho k mouce spolu s jedním vejce, jedním žloutkem, strouhanou kůrou.

4. Vyhněteme hladké těsto a necháme odpočívat na teplém místě v zakryté míse asi 45 minut.

5. Mezitím připravíme náplň: marcipán umícháme s jedním vejcem, likérem a mandlemi.

6. Rozdělíme na tři části.

7. Vykynuté těsto roválíme a rozdělíme také na tři obdélníkové části.

8. Na každou rozprostřeme marcipánovou hmotu a srolujeme jako roládu.

9. Okraje potřeme bílkem a klademe spojem dolů.

10. Ze tří vzniklých nohavic upleteme cop.

11. Potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 40 minut při 180 stupních (v polovině pečení přikryjeme alobalem).

12. Po vychladnutí krájíme jako vánočku.

autor: Zuzana Plíšková