Mandlový cop
Pokud mají vaše chuťové pohárky kladný vztah k vánočce, marcipánu a mandlím, oceníte jistě i tento cop. Lehce ho nakrájíte na silnější plátky a rozdělíte do krabiček.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 220 ml vlažného mléka
- 60 g cukru
- 3 vejce
- 100 g změklého másla
- 200 g marcipánu
- 200 g strouhaných mandlí
- citrónová kůra
- 5 lžic pomerančového likéru
- sekané mandle na ozdobu
Postup:
1. Do mléka rozdrobíme droždí a řidáme lžičku cukru.
2. Zbytek cukru smícháme s moukou a špetkou soli.
3. Jakmile vzejde kvásek, přidáme ho k mouce spolu s jedním vejce, jedním žloutkem, strouhanou kůrou.
4. Vyhněteme hladké těsto a necháme odpočívat na teplém místě v zakryté míse asi 45 minut.
5. Mezitím připravíme náplň: marcipán umícháme s jedním vejcem, likérem a mandlemi.
6. Rozdělíme na tři části.
7. Vykynuté těsto roválíme a rozdělíme také na tři obdélníkové části.
8. Na každou rozprostřeme marcipánovou hmotu a srolujeme jako roládu.
9. Okraje potřeme bílkem a klademe spojem dolů.
10. Ze tří vzniklých nohavic upleteme cop.
11. Potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 40 minut při 180 stupních (v polovině pečení přikryjeme alobalem).
12. Po vychladnutí krájíme jako vánočku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.