Mandlovo-čokoládový chlebíček

Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou z pátku 13. dubna.

Suroviny:
těsto: 150 g másla, 120 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3-4 vejce (podle velikosti), 150 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 100 g hořké čokolády, 1 lžička prášku do pečiva
dále: višňová marmeláda, čokoládová poleva, čokoládová rýže

Postup:
Do misky dáme změklé máslo, oba cukry a ušleháme do pěny. Postupně vyšleháme celá vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva, mandlemi a nahrubo nastrouhanou čokoládou. Sypkou směs vařečkou zapracujeme do vaječné pěny. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet (délka 30 cm). Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut, zkoušíme špejlí.

Po vytažení z trouby necháme asi 10 minut ve formě, pak vyklopíme. Po vychladnutí vodorovně rozkrojíme asi v polovině výšky a promažeme višňovou marmeládou. Nakonec chlebíček polijeme čokoládovou polevou, posypeme čokoládovou rýží a necháme ztuhnout.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.