Mandlové štangličky
Bez másla, bez pečení i bez cukru už jsme tento týden připravovali v dopoledním Apetýtu vánoční cukroví. A i dnes vynecháme jednu ze seznamu jinak docela běžných surovin, a bude to tentokrát mouka.
Budete potřebovat:
- 300 g mletých mandlí
- 300 g moučkového cukru
- 4 bílky
- 1 pomeranč
- skořice
- vanilka
Postup:
- K bílkům přidáme jednu lžíci pomerančové šťávy a vyšleháme do polotuha.
- Poté postupně zašleháváme prosátý cukr s vanilkou, pomerančovou kůrou a dalšími dvěma lžícemi pomerančové šťávy.
- Šleháme, dokud nevznikne hladká pevná směs.
- Odebereme několik lžic na polevu, zakryjeme a dáme do lednice.
- Ke zbytku hmoty přidáme mandle a skořici.
- Pracovní plochu posypeme moučkovým cukrem a skořicí a z mandlové hmoty na ní rozválíme plát tlustý méně než 1 cm.
- Rozřežeme na štangličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a pak necháme asi 15 minut odpočívat v lednici.
- Nakonec každou štangličku navíc potřeme sněhem, který jsme si dali stranou.
- Pečeme při 140 stupních asi 20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.