Maltašky

Vyzkoušejte recept od Anděly Střížové ze Svatobořic-Mistřína. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Na 60 kousků budeme potřebovat:
250 g másla
300 g hladké mouky
5 žloutků
lžička a půl vody

Nádivka:
7 bílků
250 g krupicového cukru
250 g mletých ořechů
podle chuti přidáme vanilku nebo citrón

Postup:
1. Na vál nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutky a vodu, zpracujeme tuhé těsto.

Maltašky pocukrujeme a můžeme podávat

2. Vytvoříme válečky a rozkrájíme je na cca 60 kousků, ze kterých uděláme kuličky.

3. Poklademe na talíř, přikryjeme igelitem a necháme přes noc odpočinout v lednici. Druhý den ještě ztuhlé kuličky vyválíme na placičky i průměru asi 15 centimetrů.

4. Připravíme si nádivku. Z bílků ušleháme sníh, přišleháme cukr a nakonec lehce vmícháme ořechy.

5. Na každý kousek těsta dáme trochu nádivky a zabalíme do uzlíčků, kraje necháme volné. Pečeme v košíčkách asi 15 minut při 180 až 200 stupních. Pocukrujeme a můžeme podávat.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.