Makový závin s hruškami

Neporazitelný soukromý detektiv Nick Carter s geniálním mozkem a převratnými vynálezy, masožravá rostlina a líbezná Květuška. Inspiraci na makový závin jsme našli ve filmu Adéla ještě nevečeřela.

Budete potřebovat:

  • 1 listové těsto
  • rozpuštěné máslo na potření
  • 300 g mléka
  • 500 g mletého máku
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 lžíce hruškových povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • hruškový kompot (asi 3 hrušky z kompotu)
  • hřebíček
  • skořici
  • trochu citronové kůry

Postup:

  1. Mléko přivedeme k varu.
  2. Přidáme mák, cukr, povidla a rozmícháme.
  3. Sundáme z plamene.
  4. Dále přidáme rum, rozinky, citronovou kůru, koření a necháme zchladnout.
  5. Hrušky z kompotu nakrájíme na menší kousky.
  6. Rozválíme těsto.
  7. Rozložíme na něj připravenou náplň a hrušky.
  8. Zavineme, potřeme máslem a pečeme na 200 stupňů asi půl hodiny.

Pokud máte rádi něco jednoduššího, můžete vyzkoušet i tuto variantu makového závinu.

  1. Na rozválené listové těsto dáme nastrouhaná jablka smíchaná s cukrem, mletým mákem a skořicí.
  2. Zavineme, potřeme mlékem nebo rozšlehaným vejcem, nebo nemusíme vůbec potírat a rovnou upečeme.