Makový závin

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Těsto na 2 až 3 záviny:
tři čtvrtě hrnku mléka
kostka kvasnic
dvě lžíce cukru
400 g hladké mouky
špetka soli
vanilkový cukr
150 g rozpuštěného másla
6 žloutků
2 lžíce rumu

Maková náplň:
dva a půl hrnku mléka
dva hrnky mletého máku (přidáváme dle potřeby)
pět lžic cukru
citrónová kůra

Postup:
1. Na makovou náplň svaříme cukr, citrónovou kůru, mák a mléko. Povaříme, dokud směs nezhoustne.

Makový závin

2. Připravíme si těsto. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr a rozdrobíme kvasnice, necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku s vanilkovým cukrem, solí, žloutky, rumem a postupně přiléváme rozpuštěné máslo.

3. Vypracujeme hladké těsto a necháme nakynout na teplém místě pod utěrkou. Rozdělíme ho na 2 až 3 části a rozválíme.

4. Pokryjeme makovou náplní a srolujeme. Necháme ještě pod utěrkou kynout.

5. Potřeme bílkem a zabalíme do pomaštěného pečicího papíru (konce ale nezaděláváme).

6. Pečeme při 165 až 170 stupních asi 35 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.