Maďarský guláš
Je tu pondělí, a tak se s recepty podíváme na to, Jak vaří kuchař. S profesionálním kuchařem Janem Rimplerem se opět vydáváme do světa gulášů.
Na Maďarský guláš potřebujete:
- 800g hovězí kližky
- 800g oloupané cibule
- 1 lžička pálivé mleté papriky
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžíce protlaku
- 1 litr vody nebo vývaru
- 1 velká čerstvá paprika
- 2 velká rajčata
- sůl, pepř , česnek na ochucení
vhodná příloha: tarhoňa, těstoviny, rýže
Postup:
- Na sucho rozpálíme kastrol.
- Přidáme tuk a poté nakrájenou cibuli.
- Jakmile je cibule orestovaná dozlatova, přidáme pálivou mletou papriku a sladkou mletou papriku.
- Párkrát zamícháme a přidáme rajčatový protlak.
- Poté vložíme na kostičky nakrájené maso.
- Až maso opečeme, tak vše osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Dusíme mírně ponořené a raději doléváme.
- Nakrájíme si papriku a rajčata, klidně větší kousky.
- Do kastrolu vložíme asi po třiceti minutách dušení masa.
- Maso vyzkoušíme tak, že si největší kousek dáme na prkénko, a rozkrojíme. Pokud je růžové a měkké a krásně se nám rozpadá, pak přidáme papriku a rajčata.
- Poté už jen asi pět minut společně podusíme.
- Znovu dochutíme solí a pepřem.
- Chceme-li guláš více pálivý, přidáme pálivou papriku nebo i česnek.
- Maďarský guláš se ničím nezahušťuje. Šťávu si vydusíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka