Maďarský guláš

Je tu pondělí, a tak se s recepty podíváme na to, Jak vaří kuchař. S profesionálním kuchařem Janem Rimplerem se opět vydáváme do světa gulášů.

Na Maďarský guláš potřebujete:

  • 800g hovězí kližky
  • 800g oloupané cibule
  • 1 lžička pálivé mleté papriky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžíce protlaku
  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 1 velká čerstvá paprika
  • 2 velká rajčata
  • sůl, pepř , česnek na ochucení

vhodná příloha: tarhoňa, těstoviny, rýže

Postup:

  1. Na sucho rozpálíme kastrol.
  2. Přidáme tuk a poté nakrájenou cibuli.
  3. Jakmile je cibule orestovaná dozlatova, přidáme pálivou mletou papriku a sladkou mletou papriku.
  4. Párkrát zamícháme a přidáme rajčatový protlak.
  5. Poté vložíme na kostičky nakrájené maso.
  6. Až maso opečeme, tak vše osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem.
  7. Dusíme mírně ponořené a raději doléváme.
  8. Nakrájíme si papriku a rajčata, klidně větší kousky.
  9. Do kastrolu vložíme asi po třiceti minutách dušení masa.
  10. Maso vyzkoušíme tak, že si největší kousek dáme na prkénko, a rozkrojíme. Pokud je růžové a měkké a krásně se nám rozpadá, pak přidáme papriku a rajčata.
  11. Poté už jen asi pět minut společně podusíme.
  12. Znovu dochutíme solí a pepřem.
  13. Chceme-li guláš více pálivý, přidáme pálivou papriku nebo i česnek.
  14. Maďarský guláš se ničím nezahušťuje. Šťávu si vydusíme.
zdroj: Jan Rimpler