Maďarské palačinky

Palačinky

Tento týden naservírujeme v dopoledním Apetýtu jídla, která se zapsala do historie. Palačinky plněné mletým masem a omáčkou z kysané smetany a mleté papriky lidé poprvé ochutnali přesně před 60 lety na Světové výstavě Expo. Suroviny na ně ale seženete i nás.

Budete potřebovat:

těsto:

4 vejce

250 ml mléka

125 g hladké mouky

sůl

 

náplň:

500 g mletého masa

1 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce rajského protlaku

trochu vývaru nebo vody

petrželka

majoránka

1 lžička sladké mleté papriky

 

omáčka:

1 kelímek zakysané smetany

150 ml vývaru

1 lžíce hladké mouky

červená a zelená paprika

sladká mletá paprika

cibule

česnek

sůl, pepř

Postup:

1. Nejprve si připravíme palačinky: mouku rozmícháme s mlékem a solí a vmícháme rozkvedlaná vejce.

2. Ze vzniklého těsta smažíme palačinky.

3. Poté nakrájíme cibuli a česnek pro přípravu omáčky a masové náplně. Část necháme zesklovatět na pánvi.a přidáme maso. Jakmile se zatáhne, dochutíme protlakem, solí, pepřem, majoránkou a petrželkou.

4. Podlijeme trochou vody nebo vývaru a na mírném plameni necháme dojít. Poté na pánvi necháme zesklovanět druhou část cibule, přidáme česnek a nadrobno nakrájenou papriku. 5. Zalijeme vývarem a dusíme doměkka.

6. Zakysanou smetanou promícháme s moukou, ochutíme solí, pepřem, protlakem a paprikou, přidáme na pánev a ještě krátce prohřejeme.

7. Palačinky potřeme náplní, srolujeme, klademe vedle sebe do zapékací mísy a dáme zapéct. Před podáváním přelijeme omáčkou a servírujeme se zakysanou smetanou.