Lysická kastelánka: Obnovená zámecká zahrada je splněný sen, občas se musím štípnout, jestli je to pravda

16. leden 2024

Zámek Lysice, jeden z barokních skvostů jižní Moravy, chystá pro návštěvníky velké jarní překvapení. Kastelánka Martina Rudolfová v Apetýtu prozradí, s jakými peripetiemi se v uplynulých měsících museli potýkat.

Svoji práci miluje a jak sama říká, po desítkách let se jí začínají naplňovat profesní sny. Letos na jaře se slavnostním otevřením završí práce na obnově zahrad a rekonstrukce fasády východního křídla lysického zámku.

„Původně jsem zaskakovala jako průvodkyně za kolegyni na mateřské, pak to pokračovalo dál a dál a letos už jsem kastelánkou třicet let,“ vypráví. „Šla jsem do toho tenkrát naplno a po hlavě, dnes už bych to nebrala tak bezstarostně. Jsem urputná a tak doufám, že je to na zámku a jeho okolí v dobrém slova smyslu vidět.“

Obnova zahrady

Obnova zahrady trvala dva roky a tři měsíce – rekonstruovaly se také skleníky, zahradnictví nebo fíkovna s posuvnou střechou. K původně naplánovaným pracím přibyla ještě rekonstrukce fasády východního křídla.

Kastelánka zámku v Lysicích Martina Rudolfová

Obnoveno bylo i sloupoví dřevěné kolonády, rekonstrukcí prošla i sochařská výzdoba zahrady. „V zahradě nám chyběla především voda, teď už máme vlastní vrt a nové retenční nádrže. Když poprvé přijely bagry a začaly starou zahradu rozrývat, tak jsme to se zahradnicemi i trošku oplakaly. Nutností byl také archeologický průzkum. Byl to dlouhý a náročný proces, ale mám radost, že se nám všem podařilo zahradám vrátit podobu, jakou měly na konci 19. a začátku 20. století. V té době byla považována za druhou nejvýznamnější zámeckou zahradu na Moravě,“ říká kastelánka.

Co přináší bydlení na zámku? Jaké unikáty a novinky čekají návštěvníky na zámku v Lysicích? Odpovědi vám nabídne Apetýt!

Spustit audio

Související