KVÍZ: Znáte zajímavosti ze zámku v Lysicích?

27. červenec 2021

Poslední červencová noc bude mít název Hradozámecká. A Český rozhlas Brno na ni chystá vysílání ze zámku v Lysicích. Vyzkoušejte si, jak znáte jeho zajímavosti.

A není to jen ojedinělá promenádní kolonáda s krytou pergolou, která je symbolem lysického zámku. Areál sám byl dějištěm mnoha kulturních aktivit a například jeho zahradu řadili odborníci k nejkrásnějším na Moravě.

Český rozhlas Brno bude právě z lysického zámku vysílat Hradozámeckou noc 31. července, od 21 do 23 hodin. Je to noc, kdy desítky hradů a zámků připravily noční program – a vysílání tak bude malou pozorností pro všechny, kteří nemají příležitost vyrazit.

Hosté zámeckého vysílání

Hostitelkou a zároveň hostem bude lysická kastelánka Martina Rudolfová, která mezitím stihne ještě provést několik speciálních prohlídek. Nahlédneme i na program na nádvoří, ale u mikrofonu Jiří Kokmotos pozdraví ještě další zajímavé hosty.

Jednou z nich bude někdejší redaktorka brněnského rozhlasu Věra Rudolfová, která je nejen kastelánčinou maminkou, ale také autorkou knihy Rok na zámku. A sama také prováděla po Lysicích hlavně německé návštěvníky. Hostem bude i žena, kterou má velká část moravských kastelánů za svou „maminku“. Vlasta Pacalová byla roky jejich styčnou důstojnicí na brněnském památkovém ústavu a zná nejeden příběh z tuzemských hradů a zámků. A dovede o nich krásně vyprávět!

Ale než začne vysílání, vyzkoušejte si náš lysický kvíz!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.