Lokše od Marty Vlkové

Recept, který se dělá při slavnostních příležitostech v Pozlovicích od naší posluchačky Marty Vlkové.

Budete potřebovat:
350 g vařených brambor
150 g polohrubé mouky
sádlo nebo máslo
sůl

Postupujeme následovně:
1. Den dopředu vařené brambory nastrouháme.
2. Přidáme sůl, mouku a vyválíme váleček o průměru 10 cm.
3. Nakrájíme kolečka, přibližně 2 cm silné.
4. Z koleček vyválíme placičky jako na palačinky a opečeme na sucho na pánvičce.
5. Slanou verzi pomažeme sádlem, sladkou máslem.
6. Skládáme do komínku na sebe. Pak smotáme jako palačinku.

Tip: Slané se krájí a slouží jako výborná příloha k huse a zelí. Sladké mažeme povidly a mákem.

autor: Monika Brindzáková