Lívance z květáku
Není v nich ani kapka medu, gram cukru, nebo jiného sladidla. Jsou celé slané a recept na ně nabídl čtenářkám a čtenářům časopis Pestrý svět v roce 1938. Dokonce i dnes by mohly zazářit v některém z kuchařských magazínu. Jejich příprava je totiž přesně v souladu s tím, co dnes lidé vyžadují - neotřelá, rychlá a laciná.
Budete potřebovat:
1 menší uvařený květák
200 g hladké mouky
500 ml vody
3 žloutky
sníh ze 3 bílků
3 lžíce rozpuštěného másla
sůl
Postup:
1. Vařený květák posekáme nadrobno.
2. Ve vodě rozkloktáme 3 žloutky, máslo, sůl a mouku.
3. Přidáme květák a nakonec opatrně vmícháme sníh.
4. Můžeme také přidat sekanou šunku nebo místo másla vmíchat rozpuštěnou slaninu i se škvarečky.
5. Smažíme na lívanečníku nebo jako omelety.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.