Litý bochte
Vyzkoušejte recept od etnografky Markéty Hnilicové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Suroviny:
1 kg mouky
litr mléka
5 vajec
sůl
cukr
Postup:
1. Těsto se dobře rozkvedlá a nechá odpočinout.
2. Lije se do vyhřáté a do sádlem dobře vymazané kameninové formy.
3. V teplé troubě se peče dozlatova.
Věděli jste, že:
Na Hané se kromě oblíbených kynutých knedlíků připravovaly také lívance, kterým se říkalo „litý bochte“, nebo také „beneše“. A právě na ně jste potřebovali tak zvaný „benešník“.
Jak vypadal a z čeho si litý bochte připravit? To si poslechněte od etnografky Markéty Hnilicové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.