Litý bochte

Vejce, pečení, kuchyň, suroviny, vaření (ilustrační foto)
Vyzkoušejte recept od etnografky Markéty Hnilicové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Suroviny:
1 kg mouky
litr mléka
5 vajec
sůl
cukr

Postup:
1. Těsto se dobře rozkvedlá a nechá odpočinout.

2. Lije se do vyhřáté a do sádlem dobře vymazané kameninové formy.

3. V teplé troubě se peče dozlatova.

Věděli jste, že:
Na Hané se kromě oblíbených kynutých knedlíků připravovaly také lívance, kterým se říkalo „litý bochte“, nebo také „beneše“. A právě na ně jste potřebovali tak zvaný „benešník“.

Jak vypadal a z čeho si litý bochte připravit? To si poslechněte od etnografky Markéty Hnilicové.