Linecký koláč z Rakouska
Sladký recept nabídla v Apetýtu vysílaném v pondělí 8. dubna Marcela Antošová.
Potřebujeme:
150 g studeného másla, 175 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g neloupaných mletých mandlí, 3 žloutky, nastrouhanou kůru z 1 omytého citronu, 1 lžičku skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, špetku soli, 250 g dobré (výrazné domácí) marmelády 1 žloutek na potření těsta, práškový cukr (na ozdobu)
Postup:
Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přidejte vidličkou prošlehané žloutky a zpracujte. Poslední krokem je přidání vychlazeného másla. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo.
Vytvoříte kouli a zabalenou do fólie ji nechejte nejméně půl hodiny odpočívat (v lednici). Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté (nebo hranaté) formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.
Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C. Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou, nezvlní se pak při pečení. Potřete těsto dobrou domácí chuťově výraznou marmeládou a uhlaďte, aby bylo možné položit nahoru těstovou mřížku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.