Linecký koláč z Rakouska

Sladký recept nabídla v Apetýtu vysílaném v pondělí 8. dubna Marcela Antošová.

Potřebujeme:
150 g studeného másla, 175 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g neloupaných mletých mandlí, 3 žloutky, nastrouhanou kůru z 1 omytého citronu, 1 lžičku skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, špetku soli, 250 g dobré (výrazné domácí) marmelády 1 žloutek na potření těsta, práškový cukr (na ozdobu)

Postup:
Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přidejte vidličkou prošlehané žloutky a zpracujte. Poslední krokem je přidání vychlazeného másla. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo.

Vytvoříte kouli a zabalenou do fólie ji nechejte nejméně půl hodiny odpočívat (v lednici). Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté (nebo hranaté) formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.

Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C. Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou, nezvlní se pak při pečení. Potřete těsto dobrou domácí chuťově výraznou marmeládou a uhlaďte, aby bylo možné položit nahoru těstovou mřížku.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.