Likér Advokát

V Dánsku má tento likér název “advokaat”. Význam to má stejný jako u nás - tedy právník. Proč zrovna je tato profese spojována s alkoholickým nápojem ze žloutků a brandy, vysvětluje docela zajímavě jeden ze slovníků z konce 19. století: jde prý o lubrikant pro hrdlo, a proto zvláště užitečný pro právníky, kteří u soudů dlouze řeční. Často se tento likér připravuje hustý a navíc s kopečkem šlehačky. A tak spíše než v advokátních kancelářích na něj narazíte při příjemném posezení u příbuzných nebo v kavárně.

Budete potřebovat:

5 žloutků

90 g krupicového cukru

200 ml brandy/rumu

vanilkový extrakt

špetka soli

na servírování:

šlehačka

kakao

Postup:

1. Žloutky důkladně utřeme s cukrem a špetkou soli.

2. Promícháme s alkoholem a dáme do rendlíku nad mírný plamen (nejlépe do vodní lázně).

3. Za stálého míchání zahříváme (nesmí se vařit), dokud nebude směs hustá a horká. Pak stáhneme z plotny a přimícháme vanilku.

4. Nalijeme do vhodné lahve a necháme vychladit. Servírujeme v malých skleničkách s kopečkem šlehačky a posypané kakaem.

 

 

 

 

autor: Zuzana Plíšková