Likér Advokát
V Dánsku má tento likér název “advokaat”. Význam to má stejný jako u nás - tedy právník. Proč zrovna je tato profese spojována s alkoholickým nápojem ze žloutků a brandy, vysvětluje docela zajímavě jeden ze slovníků z konce 19. století: jde prý o lubrikant pro hrdlo, a proto zvláště užitečný pro právníky, kteří u soudů dlouze řeční. Často se tento likér připravuje hustý a navíc s kopečkem šlehačky. A tak spíše než v advokátních kancelářích na něj narazíte při příjemném posezení u příbuzných nebo v kavárně.
Budete potřebovat:
5 žloutků
90 g krupicového cukru
200 ml brandy/rumu
vanilkový extrakt
špetka soli
na servírování:
šlehačka
kakao
Postup:
1. Žloutky důkladně utřeme s cukrem a špetkou soli.
2. Promícháme s alkoholem a dáme do rendlíku nad mírný plamen (nejlépe do vodní lázně).
3. Za stálého míchání zahříváme (nesmí se vařit), dokud nebude směs hustá a horká. Pak stáhneme z plotny a přimícháme vanilku.
4. Nalijeme do vhodné lahve a necháme vychladit. Servírujeme v malých skleničkách s kopečkem šlehačky a posypané kakaem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.