Levandule, smrk i cibule. Jak si připravit domácí sirup? S návodem přichází Babské rady

14. srpen 2023

Ovocný sirup patří k létu. Babské rady prozradí základní postup, jak na něj. Nechte se inspirovat!

Zralé omyté ovoce bez pecek pomačkáme a zalijeme převařenou vodou, necháme 1 den odstát. Poté slijeme přes husté sítko, přidáme cukr (na 1 litr šťávy 0,8 kg cukru) a citronovou šťávu (na 1 litr šťávy v množství 3 vymačkané citrony). Tady je důležité se rozhodnout, zda tento sirup spotřebujeme hned, nebo zda přidáme konzervant.

Poté sirup zahřejeme na 85 °C a už nevaříme. V příchutích se neomezujeme jen na ovoce, vyzkoušet můžeme i levanduli, lípu, smrk nebo jitrocel.

Zkuste i léčivý cibulový sirup: do skleněné láhve postupně vkládejte vrstvy cibule nakrájené na kroužky, každou zalijte medem a vložte do chladničky. Za 24 hodin se začne uvolňovat šťáva a tu můžete po lžičkách užívat jako lék na nachlazení.

A ještě jedna vychytávka – pokud chcete, aby vám sirup co nejdéle vydržel a nekazil se, vždy jeho víčko potřete slivovicí. 

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.