Letní tiramisu
Copak by asi ze všeho nejraději posnídal autor známé knihy “Snídaně u Tiffanyho”? Tak právě o tom budeme mluvit v dnešním Apetýtu. Kolegyně Zuzana Plíšková se totiž tento týden vydala po stopách několika známých osobností a vybrala jejich oblíbená jídla. Dnes si můžete připravit letní tiramisu, na kterém si pochutnával právě spisovatel Truman Capote
Budete potřebovat:
16 cukrářských piškotů
250 g kvalitní čokolády
250 g mascarpone
450 g malin/jahod
4 vejce
120 g krupicového cukru
80 ml grappy/vínovice
2 hrnky uvařené silné kávy
Postup:
1. Jahody nahrájíme na kousky (maliny ponecháme vcelku(, smícháme s 2 lžícemi moučkového cukru a 2 lžícemi alkoholu.
2. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme povychladnout.
3. Mezitím smícháme žliutky s cukrem a šleháme nad parou, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne horká hustá směs.
4. Odstavíme z plotny a došleháme.
5. Jakmile žloutky vychladnou, vmícháme prochladlou čokoládu a mascarpone.
6. Nakonec vmícháme bílkový sníh. Kávu smícháme se zbylým alkoholem a máčíme v ní vždy polovinu cukrářského piškotu.
7. Piškoty klademe do vhodné skleněné nebo keramické mísy vyložené alobalem.
8. Nejprve přidáme vrstvu z poloviny piškotů, poté polovinu čokoládové směsi, pak polovinu ovoce a na ně klademe znovu piškoty, které zakryjeme vrstvou jahod a vrstvou čokoládové směsi.
9. Nakonec posypeme kakaem a necháme alespoň několik hodin chladit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.