Letní linecký koláč s krémem a jahodami
Recept z pondělního Apetýtu vysílaného 4. června, který posluchačům nabídla Marcela Antošová.
Potřebujeme:
na těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru krupice, 1 žloutek
na krém: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 50 g moučkového cukru, 60 g másla, jahodovou marmeládu, jahody
Postup:
Vypracujeme těsto z mouky, másla, cukru a žloutku. Vyložíme jím koláčovou formu. Těsto vidličkou několikrát propícháme, upečeme ve středně vyhřáté troubě a necháme vychladnout.
Připravíme krém: Smícháme mléko, pudinkový prášek a vanilkový cukr, ze kterých uvaříme hustý krém anecháme ho vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme vychladný pudink, dokud nevznikne hladký krém.
Po vychladnutí korpusu ho potřeme jahodovou marmeládou, naplníme krémem a ozdobíme jahodami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.