Kyška s oharkama z Buchlovic
Barokní zámek s rozlehlou zahradou či Muzeum Podhradí. Nejen to patří k zajímavostem Buchlovic na Slovácku.
K lákadlům se řadí například i nedaleký hrad Buchlov spojený s tajuplnou černou paní. Ta prý předpověděla smrt nejméně dvěma hradním pánům, kteří skutečně záhy přišli o život. Pokud se tedy vydáte na poznávání Buchlovic a jejich okolí, nebudete určitě litovat. My se do tohoto městečka vydáváme pro další recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Na Kyšku s oharkama budete potřebovat:
- 2 středně velké okurky
- sůl
- pepř
- 1 lžičku octa
- kyšku nebo kysanou smetanu
Postup:
- Okurky oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Ochutíme solí, pepřem a mírně okyselíme octem.
- Vmícháme kyšku nebo kysanou smetanu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.