Kynuté koláče babičky Libáňské

Výborný kynutý koláč si můžete upéct třeba s tvarohem nebo s ovocem. Vyzkoušela a doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky
špetka soli
50-80 g cukru
2 vejce
40 g tuku
20 g droždí
250 ml mléka
ochucený tvaroh nebo ovoce

Postup:

1. Do trochy vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

2. Smícháme s rozpuštěným tukem, vejci, moukou a cukrem a zaděláme těsto.

3. Těsto necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.

4. Rozdělíme na bochánky velikosti koláčů, vytvarujeme a hříbkem na štupování uděláme do každého důlek (nebo můžeme rozválet na plech a upéct velký koláč).

5. Potřeme ochuceným tvarohem, nebo jen poklademe ovocem.

6. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme koláče drobenkou.

7. Troubu předehřejeme na 210 stupňů a při 180 pečeme asi půl hodiny.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.