Kynuté koláče babičky Libáňské
Výborný kynutý koláč si můžete upéct třeba s tvarohem nebo s ovocem. Vyzkoušela a doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
špetka soli
50-80 g cukru
2 vejce
40 g tuku
20 g droždí
250 ml mléka
ochucený tvaroh nebo ovoce
Postup:
1. Do trochy vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
2. Smícháme s rozpuštěným tukem, vejci, moukou a cukrem a zaděláme těsto.
3. Těsto necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
4. Rozdělíme na bochánky velikosti koláčů, vytvarujeme a hříbkem na štupování uděláme do každého důlek (nebo můžeme rozválet na plech a upéct velký koláč).
5. Potřeme ochuceným tvarohem, nebo jen poklademe ovocem.
6. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme koláče drobenkou.
7. Troubu předehřejeme na 210 stupňů a při 180 pečeme asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.